Cui prodest? Azaz: kinek áll érdekében?

Az ajánlásgyűjtés kezdetekor száz darab ívet vettem fel. Ezeket kiosztottam a gyűjtésre jelentkező közel harminc ember között, akiktől tizenegy nap elteltével begyűjtöttem és leadtam.

Közel négy héttel később robban a hír, hogy négy elhunyt ajánlása szerepelt az ajánlóíveimen. Rögtön felkerestem a bajai jegyzőt miután tudomásomra jutott.
Szerettem volna megtudni tőle, hogy kik gyűjtötték ezen hamis aláírásokat. Minden ajánlóív alján szerepelni kell ugyanis a gyűjtő nevének, hogy érvényes legyen az ív. Sajnos erre nem kaphattam választ a jegyzőtől, mert az íveket lefoglalta a rendőrség.

Mi történhetett?
Magam a legkevésbé sem voltam rászorulva ilyen „segítségre”. Nem túl nehéz feladat 500 ajánlást összegyűjteni négy év parlamenti munkával járó ismertséggel.
Véleményem szerint, aki ilyen eszközzel él, az pontosan tisztában van azzal, hogy az ajánlóíveket leadás után ellenőrzik, és ilyen esetekben eljárást kezdeményeznek. Nemcsak, hogy az adott ajánlást érvénytelenítik és büntetőeljárást kezdeményeznek, de híre is megy és mérhetetlen politikai kárt okoz. Azt kell gondoljam, hogy valaki tudatosan erre játszott. Ezt erősíti az is, hogy nem egy-kettő nyilvánvaló hamisítás történt, hanem négy. Ez olyan szám ami felett semiképp sem siklanak ez az ellenőrzők.
Nincs okom feltételezni, hogy az aláírásgyűjtésben segítő harminc ember közül tette volna valaki. Hiszem, hogy a tettes politikailag érdekelt volt és le akart járatni. Kis szervezéssel rá lehet csempészni hamis adatokat az ajánlóívekre. Ajánlásgyűjtéskor bárki odaléphet és nem a saját adatait írja be, hanem egy harmadik, nem élő személyét.
A Fidesztől az elmúlt hónapokban elég sok tisztességtelen dolgot kellett megtapasztalnom. Hamis hírek tömkelegét adták közre internetes felületeken és nyomtatott újságokban. Szervezett módon két óra alatt leszedették Baja belvárosában a plakátjaimat, és még hosszasan lehetne sorolni. Egyáltalán nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy ez az akció is a jól szervezett karaktergyilkosság része. Magam mindent meg fogok tenni, hogy fény derüljön az igazságra!

Ikotity

komment

A kormány tegnap döntött, hogy másfél milliárdos összegben kap támogatást városunk.

Kedves Bajaiak!
Mit gondolnak mire kapjuk ezt a pénzt?
Munkahelyteremtésre?
Kétszer kétsávos útra, amelyen az autópályát biztonságosan és gyorsan elérhetjük?
Vasúti felüljáróra, hogy ne mi legyünk az egyetlen város aminek a belvárosának szélén vasúti átkelő nehezíti a forgalmat?
A várost elkerülő körgyűrű befejezésére, hogy csökkenjen a város teherautóforgalma?
Élményfürdőre ötven méteres uszodával, hogy ne közeli városokba (Szekszárd, Kiskunmajsa, Mórahalom, Mohács...) kelljen menni ezekért?
Arra, hogy a város elképesztő állapotú utcáit felújítsák?
Vagy mozit, szinházépületet hozzanak a városba?

jelky_te_r_baja.jpg
Nem. Nem fogják kitalálni. Körforgalomra kaptuk.
Hiába a rossz tapasztalat az Árpád téren a piacnál a közlekedést nehezítő és az útpálya meredekségét növelő körforgalommal.
Hiába a rossz tapasztalat a Csermák téren a buszpályaudvari körforgalommal, ahol a forgalmasabb időszakokban dugó alakul ki. Ez elkerülhetetlen következménye annak ha két nehezen összeférhatő rendszert: a közlekedési lámpákat és a körforgalmat vegyítik.
A most bejelentett Jelky-téri körforgalom is két közlekedési lámpa által szabályzott kereszteződés közé kerül. Olyan helyre ahol többé-kevésbé működik a zöldhullám.
Időben szólok: ez ismét egy pazarló, az emberek életét meg nem könnyítő, drága beruházás lesz. De biztos szép.

2014-2020-as évekre vonatkozó uniós pályázati támogatásokból Baja Város Önkormányzata 2018-ig nulla, azaz 0 Ft-ot tudott lehívni. Zsigó Róbert miután megérezve a kampányt aktivizálta magát és előjött egy ígérettel.

Zsigó Róbert 1998 óta, húsz éve országgyűlési képviselője városunknak és térségének. Ebből 12 évet kormányon volt. Ennyi idő után nem ígéretre lenne szükség, hanem az eredmények bemutatására. Összevetve mondjuk azzal, hogy más országgyűlési képviselők húsz év alatt mennyi pénzt szereztek a városaiknak. 
A tegnapi napon hozta nyilvánosságra a fidesz-kdnp az országgyűlési listasorrendjét
Zsigó Róbert az 53-ik. Harminc éves fidesztagság, húsz éve országgyűlési képviselőség után.
Avagy Góliát segítséget kapott :)
A közpénzből fenntartott bajai médiába (Bácskai Napló, baja.hu, Bajai televízió) - hiába vagyok az öt legaktívabb parlamenti politikus közt - egy évben legfeljebb egy-két alkalommal kerülök be (ha valami rosszat, lejáratót tudnak állítani rólam).
94-99%-ban csak a fidesz politikusai szólalhatnak meg ezekben a médiumokban. Erről ide kattintva olvashat statisztikát.
A Sugóparti Hírek portál a legkiegyensúlyozottabb médium is 74%-ban a fidesz hangját jeleníti meg. Ez 74% kevésnek bizonyult, kikiáltották liberális médiának.
De erről beszélt Fercsák polgármester is a januári testületi ülésen: itt meghallgatható
A statisztikákból látható, hogy a Sugóparti Hírekben is csak 5% erejéig van az LMP-nek megszólalási lehetősége. De ezt nem tartom inkorrektnek. A párt ennyi szavazatot szerzett négy éve. Sőt örülök, hogy itt legalább nem csak a hajbókoló, mindent rózsaszínben feltüntető, feldícsérő cikkek jelenhetnek meg.  
A Sugóparti Hírek azonban szemlátomást elkövette a főbűnt, azon kívül, hogy nem áll a helyi fidesz közvetlen befolyása alatt.  
Néhány napja egy hosszabb interjút közölt velem, mint parlamenti képviselővel:
Zsigó Róbert alighanem megnyomta a nagy piros riadógombot, mert az interjúval a végzetesen kritikus 90%-os szint alá csökkent az összbajai fideszes megjelenési arány.
Jött is a segítség: a közpénzből alaposan kitömött Habony-féle ingyenes újság megjelent a bajai postaládákban ma.
A témával foglalkozó írásukat idemásolom:
ke_pernyo_foto_2018-02-23_21_51_07.png
Látható, hogy ha nem pályázati források elnyeréséről van szó akkor mégis tud Zsigó úr érvényt szerezni az akaratának. Idemásolom, hogy melyik városokban jelenik meg a Lokál c. lap helyi verziója:
ke_pernyo_foto_2018-02-23_22_47_09.png
Látják ugye? Baja megyei jogú városok közé került! Bár Zsigó úr szavaztával megakadályozta hét éve, hogy megyei jogú város lehessen. Ne kaphasson kiemelt támogatást és ne vehessen részt a Modern Városok Program több ezer milliárdos keretéből. De legalább elérte, hogy  a bulvárba bújtatott pártpropagandaújság eljusson Bajára. 

Mi végre a tömény hazugság a Lokál cikkében? Miért neveznek pl. liberálisnak, miközben nem vagyok az? Miért állítják hogy közöm van Soroshoz, miközben tudják hogy ez nem igaz. 

Az interjúmat múltkor úgy osztottam meg a Facebookon, hogy a helyi fidesz szemlátomást tőlem tart.
Ez most ismét ezt erősíti.
De mi a bánattól félnek ennyire tényleg? Megéri egy kisvárosban olyan hazugságokat terjeszteni amiről a legelvakultabb híveiken kívül mindenki látja hogy más becsületét sértő és mindenkit félrevezető.
Teszi ezt egy magát kereszténynek nevező kormányzat az adófizetők pénzéből.


A Fidesz-KDNP csapatának valószínűleg van egy különleges kabátja - ha így fordítom, keresztény vagyok, ha amúgy, vallásüldözők barátja.
ke_p.png
Itt van egy fontos kínai vezető Budapesten, itt van újra, és nem győzik hazánk vezetői hangsúlyozni a diktatórikus állammal való együttműködés fontosságát. 2010 óta  77 magas szintű találkozóra került sor kommunista országok vezetői, és a kormány, illetve a Fidesz vezetői közöttNem ez az első eset, tettek kormánypárti politikusaink hasonló gesztust arab országok vezetői felé is. A közös nevezőt sem nehéz megtalálni: az érintett államokban masszívan üldözik a vallásukat gyakorlókat, különösen a keresztényeket.

Ez azonban nem számít, ha gazdasági - hatalmi, politikai túlélést elősegíteni látszó - érdekekről van szó. Nem számítanak a megtorlások, elnyomások, üldözések, mert a pénz és az uralom fontosabb.

A politika világában ez annyira nem meglepő, de idehaza, ahol a magyar kormány hosszúra engedett imaszíjjal kürtöltet maga előtt, bármerre is járnak képviselői, hogy ők aztán mennyire keresztények, bezzeg a hanyatló nyugat... Köpönyegforgatás, kétszínűség, az egyik magyar katolikus püspök találó szavaival élve: fondorlatos métely.


Jól látható a kettős mérce, avagy érdekeken alapuló feledékenység abban az esetben is, ami egy kínai vezető látogatásakor a tibeti zászló lengetését illeti. Ellenzékben még büszkèn vállalták, ma ugyanez masszív rendőri intézkedést von maga után - merthogy, ugye, sérülnének az immár kormánypárt érdekei.

Kérjük a magyar kormányt, hogy fejezze be az öntömjénezést, vegye le azt a kétszínű kabátot, mert nem csak mérföldekre állnak a keresztény értékrendtől, de szisztematikusan sárba is tapossák azokat.

Ha a Soros-terv valóban létezik,  akkor azt Orbán Viktor hajtja végre. A milliárdos javaslatai a magyar kormány menekültpolitikájában köszönnek vissza.

orban-soros.png

A miniszterelnök ma reggel szokásos propagandarádiós interjújában szólt a híveihez, és lebuktatta magát. Azt mondta , hogy az is bizonyíték a Soros-terv létezésére, hogy még Navracsics Tibor EU-biztos sem tud róla. Eszembe ötlött a Tanú című filmből ismert örökbecsű mondat: Az a gyanús, aki nem gyanús.” Ki itt a legkevésbé gyanús a Soros-féle ármánykodásban? Hát a volt Soros-ösztöndíjas Orbán!

Nézzük pontról-pontra, milyen tervet eszelt ki a vén spekuláns a menekültekkel kapcsolatban (eredetiben itt olvasható), és mit csinál Orbán Viktor kormánya!

1) Soros: Európának erős határőrizetre van szüksége.
Orbán: okos kerítést építtetett, és határvadász osztagokat vezényelt a déli határra.

2) Soros szerint megfelelő pénzügyi keretrendszert kell teremteni a válság kezelésére
Orbán reméli: hogy az európai szolidaritás jegyében Brüsszel a határvédelmi kiadásaink felét belátható időn belül megtéríti.

3) Soros: Egységes rendben kell elbírálni a menekültkérelmeket, nem működik a mostani keretrendszer 
Orbán: A dublini keretrendszer halott.

4) Soros: Egyetértésen alapuló összeurópai rendszert kell kidolgozni a menekültek elhelyezésére
Orbán: A menekültek elhelyezésének egyetértéses alapon kell történnie.

 5) Soros: Az EU-nak és a nemzetközi közösségnek sokkal bőkezűbben kéne támogatnia a konfliktusövezetekkel szomszédos befogadó államokat.
Orbán: A magyar kormány félmilliárd forinttal támogatja a libanoni keresztény közösségeket.

6) Soros: Az EU-nak és a világ többi részének nagy számú menekültet kell befogadnia
Orbán: Titokban fogadott be ezer keleti keresztény családot Magyarország.
Húszezer embernek adtak el magyar állampolgárságot.

A gyűlöletplakátokon hirdetett "Soros-terv" nem létezik, Orbán agytrösztje rakta össze a Habony gyűlölet-karmester vezette boszorkánykonyha sötétjében. Ami ténybeli alapja lehet, az Soros egy 2015-ös cikkéből és egy könyvéből vett részletek. Amit azóta nemcsak az élet írt felül, hanem maga a szerzője is, ahogy a fentiekben idéztem.

Szél Bernadett ki is kérte a kormánytól a Soros-terv részleteit. Választ nem véletlenül nem kapott. Pókeresen szólva az LMP lehívta Orbán blöffjét. Kiderült, hogy a blöff mögött nincsen semmi. Mert Soros már 2016-ban már mást ír a menekültválsággal kapcsolatban. Meggondolta magát. Van ilyen az életben. Nagy fordulat ez vajon, ahhoz képest, amit a Fidesz szokott bejárni?

Orbán mekkora fordulatokat hajtott végre?

Ő volt minden idők legmagasabb tisztségű magyar liberális tisztségviselője 1992 és 2000 között a Liberális Internacionálé alelnöke most a liberalizmus legfőbb üldözője. A liberális Európa vezető ifjú titánjából az a kótyagos vénember lett, aki minden fontosabb megszólalásában a liberális Európa temetési miséjét akarja celebrálni.

Hány fészekbe piszkított bele Orbán?

Simicska Lajos ugyanúgy járt most, mint Soros György. Orbán fő támogatójából, Orbán üldözöttje lett. Ki meri ezentúl Orbánt támogatni, ha ez lesz a sorsa? Az ellenzékre olyanokat köpköd hogy Soros és Simicska zsebében vannak. Ő már csak tudja mindkettő zsebet megjárta.

Ma reggel azt is mondta a rádióinterjújában, hogy ráeresztené a nemzetbiztonsági szolgálatokat a Soros-hálózatra. Ki lehet a Soros-hálózat tagja? Hát aki Soros ösztöndíjban részesült! Annyiban segíthetek leleplezni a hálózatot, hogy az alábbi emberek is tagjai lehetnek:

IDÉZET:

"Orbán Viktor 1988 áprilisától a Soros Alapítvány pénzéből gründolt Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa volt, 1989 szeptemberétől pedig az alapítvány ösztöndíjával az oxfordi Pembroke College-ben az angol liberális filozófia történetét tanulmányozta. Soros-ösztöndíjjal tanult az Oxfordi Egyetemen 1986–87-ben Szájer József, a Fidesz EP-képviselője. Németh Zsolt volt külügyi államtitkár 1988–89-ben ugyancsak ösztöndíjasként politikaelméletet hallgatott az oxfordi St. Antony's College-ban.

Schmidt Mária, Orbán korábbi főtanácsadója, a Terror Háza igazgatója hároméves kutatási ösztöndíjat nyert a Soros Alapítványtól a magyar zsidóság XX. századi történelmének tanulmányozására ­1985-ben.

Kövér László mostani parlamenti házelnök 1987–1988 között kutathatta Soros-ösztöndíjjal a közép-európai társadalmi mozgalmakat. ­Deutsch Tamás a részben Magyarországon, részben Angliában működő, kifejezetten a Fidesz és az SZDSZ ifjú reménységei számára szervezett hat hónapos „menedzseriskola” hallgatója volt 1989-ben. Kovács Zoltán kormányszóvivő 1994 és 1995 között Soros-ösztöndíjjal Oxfordban a The Queen's College-ban tanult."

 

Mi benne az igazság?

2017.09.14. 23:40

Kezdődik Baján az őszi uszítókampány
Munkába lendült városunk habonyárpádja, leánykori nevén Szádeczky Attila.  
Ő a működtetője a www.bajainemzetioldal.hu és a www.amve.hu portáloknak.
A portál mai irásából kiderül, hogy én tehetek róla hogy fogy a Bajai Főiskola hallgatónak száma. Az hogy nyolcadik éve a fidesz vezeti az országot és városunkat is, közel kétharmados többséggel, az tulajdonképpen lényegtelen.
foiskola_letszam_alakulas.jpg
Az elmúlt tanév elejére kiköltöztették a Főiskolát a szegedi úti kampuszból. A mostani tanévre visszaköltöztették. Nem kis fáradtsággal és költséggel történt mindkettő. Most 700 millió forintos felújítást kezdenek itt.
De vajon ki lesz ennek a haszonélvezője? A 392 főiskolás? Vagy már megvannak a tervek hogy miután valamelyik egyetem végképp elnyeli a bajai főiskolát akkor kihez kerül?

A bajai ivóvíz minősége márpedig rengeteget romlott az 5,85 milliárdos fideszes ivóvízminőségjavító program előtti állapothoz képest. Ezt videóban is bizonyítottam azoknak akiknél szabad szemmel nem látható a szennyeződés.

A 2,25 milliárdos magaspartfalról jobb nem is beszélni. A problémák (tovább iszaposodó Sugovica, bemosódó partfal, sivár -elvadult növényzet, szemét a partfalban) továbbra is fennállnak, hiába a többmiliárdos pénzszórás.
Alap nélküli tehát Szádecky Attila hangulatkeltése egy olvasói levélnek álcázott irásban. A korábban fidesz irodavezetőjeként dolgozó mostanra a bajai fidesz habonyárpádja lett. Az illető kép bal oldalán látható (a kép forrása a saját FB oldala).
sza_2.jpg
Az www.amve.hu portál kiadója a A Mi Városunk Egyesület - melynek elnöke is Szádeczky Attila - Szegedre van bejegyezve.

Hogy kilóg a lóláb az ugynevezett "olvasói levél" kapcsán? 
1. Az olvasói levél nem jelent meg egy bajai portálon sem. A bajai nemzeti oldal Facebook csoportban jelent meg. Valószínű onnét szerette volna kirakni a www.bajainemzetioldal.hu portálra, de erről megfeledkezett, mert oda nem került ki a cikk megjeleméséig.
2. Bekerült egy olyan újságírói fogás az olvasói levélbe ami sok olvasót szólít meg, nem az olvasói levelek sajátja: "A hazugságról itt olvashat:"

Tehát saját maga írta. Saját nemzeti FB oldalára névtelenül kitette. Saját amve portáljára bemásolta és meghirdette, hogy közzétette egy portál - ami lépést közben kihagyott. Nem csoda hogy belezavarodott. Nem véletlen, hogy hibázik aki egyszerre akar habonyárpád és endivajna lenni.

Szeretem a városom! Békés, nyugodt, fejlődő Baján szeretnék élni, és szeretném, hogy unokáimnak is ilyen jusson!
Szeretném, hogy akik ezt békétlenné, háborús övezetté teszik, miközben az ellenkezőjét állítják, ne bújhassanak el kamu olvasói levelek és Szegedre bejegyzett egyesületek mögé.

Egyik kedvencem a bajai lakájmédia. Ahogy az országos közmédia közpénzből enged, ha korlátozottan is ellenzéki megszólalásokat (hogy törvényi kötelezettségét teljesítse), a helyi közmédiának erre nincs kötelezettsége ha kiszervezik önkormányzati cégekbe. Baján így működik a helyi tv, rádió, baja.hu portál és a Bácskai Napló ingyenes- bedobós kéthetilap is.
Sok ott dolgozót ismerek, vannak szépszámmal rendes, lelkiismeretes emberek is - egyre nehezebb a munkájuk.

Ez a mostani bejegyzés a Bajai Rádió FB oldaláról kiemelkedik a hosszan kinyúló nyelvmozdulatok közül is: ke_pernyo_foto_2017-07-09_23_10_20.png

Nem arra utalok, hogy nem sikerült nekik a Halfőző Fesztivál nevét leírni. Arra, ahogy a halfőző VIP fogadását a rendezvény csúcspontjának nevezik.
Ahogy az országgyűlési képviselő az alpolgármesterekkel hallgatja a polgármester beszédét.

Bajaiak viszont tudjuk, a Halfőző Fesztiválok (lánykori nevén Bajai Halászléfőző Népünnepély) csúcspontja mindig az, amikor elkészül az asztaltársaságoknál a halászlé és a vendégek tányérjába kerül a kitűnő étel.

Idén a szemtanúk számára volt egy természeti jelenség ami a koronát feltette a napra. Az alábbi felvételt akkor készítettem a főtér sarkáról, amikor a legtöbben már jóllaktak, sőt az első pohár borok is lecsúsztak.

ke_pernyo_foto_2017-07-09_23_27_26.png

Új trend hódít a kormánypárt környékén: miután kifogytak a dakota közmondásokból, a Bibliából kezdtek idézni. Akár még örömteli is lehetne a fordulat, ha nem istenkáromlásba hajlana ez a hóbort.

pocs2.jpg
Pócs János, a Fidesz országgyűlési képviselője a 2018-as költségvetés vitájában szokásos politikai fordulatok mellett új elemként bedobott egy szentírási idézetet, amiben minden van, aminek semmi keresnivalója nem lenne ott: Júdás, Messiás, szegények. Csak épp az üzenetnek nem sok köze van a politikai térhez, amiben az elhangzott. Íme, a felszólalás vonatkozó része:

"Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kérem, engedjék meg, hogy hozzászólásomat a magam részéről egy bibliai idézettel zárjam! Tekintettel arra, hogy a vitában folyamatos az olykor demagóg megközelítés, hogy miért fontos, miért pont erre, mennyivel fontosabb volna másra a költségvetési forrásokat fordítani, kérem, engedjék meg, hogy véleményem szerint a pontosan idevágó János evangéliumából idézzek korabeli szóhasználattal!
"Mária azért elővévén egy font igazi, drága nárdusból való kenetet, megkené Jézus lábait, megtörlé annak lábait a saját hajával; a ház pedig megtelék a kenet illatával. / Monda azért egy az ő tanítványai közül, Iskáriótes Júdás, Simonnak a fia, a ki őt elárula vala: / Miért nem adták el ezt a kenetet háromszáz dénáron, és miért nem adták a szegényeknek? / Ezt pedig nem azért mondá, mert valaha neki a szegényekkel volna gondja, hanem mivelhogy tolvaj vala, és nála vala az erszény, és amit abba tesznek vala, azt ő elcsené. / Monda ezért Jézus: Hagyj békét néki; az én temetésem idejére tartogatta ő ezt. / Mert szegények mindenkor vannak veletek, én pedig nem mindenkor vagyok veletek."
Tisztelt Képviselőtársaim! Ezen idézet jegyében szeretnék tisztelettel és főhajtással tartozni mindenkinek, aki a magyar gazdaság részéről hozzájárult ahhoz a stabil költségvetéshez, amelynek köszönhetően meggyőződésem szerint minden ember jobban fog járni a következő évben."

na_rd.jpg

Ha Pócs János érti, mit is mondott ezzel, és tudatosan idézte e sorokat a Bibliából, akkor azt kell gondolnunk, hogy a Fidesz-KDNP kormányzat magasról tesz a szegényekre. Hogy a kormány önmagát, vagy saját baráti körét tekinti-e mindeközben Messiásnak, gyakorlatilag mindegy, hiszen tudjuk, látjuk, ahogy Mészáros Lőrinctől Vajna médiagurun át Kuna Tiborig úgy ömlik a "kenet" a narancsba öltözött "megváltóknak", hogy nincs ember, aki képes lenne számon tartani a hömpölygő milliárdokat.

E tény önmagában is elég gyalázatos, de Pócs képviselő valamiért helyesnek érezte, hogy az eszetlen (elnézést, dehogyis, eszes az eléggé) pénzszórást egy szent könyvből való idézettel próbálja keresztényi cselekedetnek beállítani.

Nem találok erre jobb kifejezést: Isten mentsen bennünket az ilyen álszent politikusoktól! Azoktól, akik nem csupán szétlopják az országot, a jövőnket, de még hosszúra engedett imaszíjjal kürtöltetnek is maguk előtt, hogy lássák az emberek, mennyire... Mennyire farizeusok ők.

Isten nevét hiába ne vedd - évezredes parancs Isten népe számára. Vajon ezt a felhívást olvasta-e, érti-e Pócs János? Ha eljutott odáig, sokunk örömére szolgálna, ha megpróbálná be is tartani.

Ikotity István

rio5.jpg

Csupán fél éve rendeztek olimpiát a brazilok: egyes helyszínek gyalázatos állapota intő jel lehet hazánknak.

Az egyik fő érv az olimpiázók részéről, hogy milyen nagyszerű sportlétesítmények épülhetnek fel ebből az alkalomból, amelyek aztán nagy értéket fognak képviselni.

Noha úgy tűnik, a magyar kormányt nem érdekli, hogy elnyerjük-e a rendezési jogot, az olimpiai pályázatra hivatkozva, sőt, attól függetlenül sorra épülnek máris idehaza a monstrumok, ám kijózanító erővel bír az a néhány fotó, ami a legutóbbi olimpia helyszínén készült a közelmúltban.

rio4.jpg

rio3.jpg

rio2.jpg

Az enyészet enyhe kifejezés, pedig mondjuk labdarúgás terén egy kicsit előbbre tartanak a brazilok, mint ígéretes nemzeti tizenegyünk.

rio1.jpg

rio6.jpg

Tudom, vannak sajnos olyanok, akik nem hagyják megzavarni magukat a tények által, ám aki a valóságban él, annak maradt még pár napja, hogy ha nem írta alá a népszavazás kezdeményezéséről szóló ívet, most megtegye.

Közös ügyről van szó, egy aláírás kell hozzá csupán! Hajrá!

Ikotity István

(Forrás: Guardian)

jesus.jpg

A keresztény szó nem a magyar kereszt szóból származik, hanem a latin christianus kifejezésből, amelyek jelentése „Krisztus-követő”. Mi, keresztények Krisztus követői vagyunk, akiknek az életében felmerülő útelágazások előtt érdemes végiggondolni, hogy vajon Jézus miként cselekedne a mi helyünkben.

Nem azon szeretnék töprengeni, hogy vajon Jézus családját hányszor nevezték jöttmentnek Egyiptomban vagy Babilonban. Nem is azon, hogy mindjárt születése után Heródes elől menekülve Egyiptomba kellett migrálnia szüleivel, és hogy ez vajon miként határozta meg Őt. Arról sem, hogy a magát Isten vándorló népeként meghatározó egyház miként viszonyulhat a vándorlókhoz.

Egy olyan helyzetet képzelek el, amikor Jézus éppen tanít egy téren, közben odajönnek hozzá egy korabeli "párt" tagjai (szép számmal voltak abban az időben is ilyenek), akik politikai állásfoglalást akarnak kicsikarni belőle. Azt, hogy válaszoljon egy olyan kérdésre igennel vagy nemmel, amire nem lehet igennel vagy nemmel válaszolni.

Olyat például, hogy szabad-e adót fizetni a császárnak. Ismeritek a történetet: ha azt mondja, hogy igen, akkor a népének árulója lesz, hisz nem képviseli a nemzeti-vallási értékeket. Ha pedig azt mondja, hogy nem, akkor hűtlen lesz a vízvezetéket, csatornázást, gyógyászatot, utakat, békét elhozó rómaiakhoz.

Jézus isteni zsenialitással válaszolt. - Mutassatok nekem egy adópénzt – mondta. Már ezzel porig alázta a kérdezőket, hiszen rámutatott, hogy neki ilyen nincs, a képmutató kérdezőknek pedig van. Rámutatott aztán, hogy a pénzen a császár képe van, az emberen pedig Istené – saját hasonlatosságára teremtette ugyanis.

Persze sokkal alaposabban is lehet ezt értelmezni, de nem teológia tanulmányt írok, hanem egy kérdésre keresek választ.

Talán Jézus azt mondaná, hogy mutassatok egy migránst. Itt máris bukott volna a történet, de tegyük fel, hogy mégis akad egy. Maga mellé állította volna és azt mondta volna, hogy íme, az ember. Isten képmása. Iránta keltetek gyűlöletet.

Arra a kérdésre pedig, hogy "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?", szerintem "látta vala azok képmutatását" és a kérdés hamisságát, nem válaszolt volna igennel vagy nemmel. Talán elkezdett volna egy mondatot, hogy mondjátok meg annak a rókának...

Mélységesen szégyellnék magukat azok a krisztuskövető demokraták, akik nem átallottak állást foglalni Isten és ember ellen. Pedig tudhatják, hogy az ő demokráciafelfogásukban erre nincs lehetőség. Nekik legalább csendben kellett volna maradniuk. De könnyen lehet, hogy mégsem szégyenkeznének, hanem azt kiabálnák, hogy nem keresztényi cselekedet. Ahogy a pápa úgy Krisztus sem elég krisztusi.

Tán még keresztre is akarnák feszíteni.

 

Ikotity István